Majeranek w proszku


Majeranek wywodzi się z rejonów basenu Morza Śródziemnego. Jest to bylina jednoroczna lub dwuletni,a w zależności od obszaru klimatycznego w jakim jest uprawiana. Występuje również dziko, na Cyprze i w Turcji. Jej wysokość mieści się w granicach 20-40 cm. Jest silnie rozgałęziona, liście są małe, pokryte szarawym meszkiem, dzięki zawartości znacznej ilości olejków eterycznych wydziela mocny korzenny zapach.


Majeranek znany jest zarówno jako roślina lecznicza, jak i przyprawowa. Leczniczo stosuje się go w zaburzeniach układu trawiennego, działa moczopędnie, uspokajająco oraz poprawia pamięć. Ziele zbiera się dwa razy do roku, przed i po kwitnieniu, przycinając gałązki o ok. 5 cm długości. Następnie suszy się je i mieli na proszek. Majeranek przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiczku. W przemyśle stosuje się go do produkcji herbat nalewek oraz likierów.

Sztuce kulinarnej znany jest jako przyprawa do flaczków, żurku, zup fasolowych które dzięki niemu stają się mniej ciężkostrawne. Możemy dodać go również do wędlin, kiełbas, smalcu, natomiast pieczeń z gęsiny czy też wieprzowiny wprost nie może się bez niego obyć.

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję