Majonez


Majonez jest jednym z podstawowych sosów używanych w kuchniach całego świata. Przez lata pochodzenie słowa majonez było przedmiotem sporów wielu historyków i jak dotąd nie udało się tego ustalić. Jak głosi legenda po raz pierwszy majonez powstał w XVIII wieku, a jego pomysłodawcą był francuski książę Richelieu.

Majonez ma konsystencję kremu, o białym kolorze. Powstaje z mieszaniny żółtek, jaj, oliwy, cukru, soli, soku z cytryny oraz wrzątku. Niekiedy dodaje się do niego również krem z gorczycy zwany musztardą. Majonez jest sosem łatwo dostępnym. W sklepach występuje zapakowany w szklane słoiki o pojemności 250 lub 500 ml ale oczywiście najlepiej smakuje ten wyrabiany w warunkach domowych. Wyróżniamy cztery podstawowe typy majonezu: dekoracyjny, stołowy, sałatkowy oraz sos majonezowy.

W XIX wieku  sos majonezowy stał się podstawą wielu innych sosów, tendencja ta trwa do dziś. Majonez zaprawiamy chrzanem, ćwikłą, żurawinami, anchois i świeżymi ziołami. Bardzo popularny jest również sos tatarski przygotowany na bazie majonezu, jaj na twardo, korniszonów, marynowanych grzybów oraz kaparów. Niekiedy do majonezu dodaje się również rozdrobnione mięso krabów lub raków. Majonez ma bardzo szeroki wachlarz zastosowań. Urozmaica smak sałatek, kanapek, tostów, grzanek, dań typu fast food, potraw mięsnych oraz wędlin. Ciekawostką jest także to, że majonez dodaje się również do wypieku ciast ucieranych np. babek, które dzięki niemu stają się wilgotne i delikatne.
 


Wartość odżywcza w 100g

Wartość energetyczna: 450 kcal
Węglowodany: 10 g
Tłuszcz: 50 g

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję