Mak


Mak - jest to ciekawa roślina o bardzo szerokim wachlarzu zastosowań. Na początek należy jednak wspomnieć, że wywodzi się on z Azji, występuje również w Afryce i Europie. Mak jest rośliną dorastającą do ok. 2 metrów wysokości. Jego liście są długie, cienkie, zaostrzone, pokryte meszkiem a kwiaty mają barwę czerwoną. Owoce natomiast to zamknięte kilkucentymetrowe kuleczki, we wnętrzu których kryją się niewielkie czarne ziarenka.


Mak znany był już w starożytności ale jedynie jako roślina lecznicza uśmierzająca ból. Obecnie wykorzystuje się go do produkcji leków, takich jak morfina i kodeina. Zawiera on także opium, które ma działanie odurzające, dlatego też uprawa maku jest reglamentowana przez państwo od wielu lat i możliwa tylko na podstawie specjalnego zezwolenia wydawanego przez marszałka odpowiedniego województwa .


Spożywcze zastosowanie maku jest równie szerokie. Stosuje się go do wypieku wszelkiego rodzaju pieczywa, stanowi nadzienie ciast, ciasteczek i deserów. Z maku wytłacza się również olej makowy, o lekko orzechowym smaku, który stosowany jest głównie do sałatek.

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję