Mąka kukurydziana


Mąka kukurydziana - zaliczana jest do tzw. mąk niechlebowych, czyli mąk, które mogą stanowić jedynie dodatek do wypieku chleba. Podobnie jak mąka jaglana, nie zawiera glutenu.

Brak glutenu w tej mące to niewątpliwy plus dla osób cierpiących na celiakię, czyli chorobę, w przebiegu której organizm nie toleruje glutenu. Mąka kukurydziana zawiera również wiele substancji odżywczych, takich jak: białko oraz błonnik, który znacznie ułatwia trawienie. Ma również swoim składzie witaminy A, E oraz B, a także magnez fosfor, potas i selen.

Mąka kukurydziana ma charakterystyczny pomarańczowy kolor i wyrazisty smak. Ciasto wykonane na bazie tej mąki jest raczej ciężkie, mało elastyczne i porowate.

Mąki kukurydzianej (ze względu na jej odżywcze właściwości) używa się do produkcji pokarmów dla niemowląt. Przemysł spożywczy wykorzystuje ją do produkcji chrupek, płatków oraz dietetycznego pieczywa.

W kuchni ma ona również szerokie zastosowanie. Z jej dodatkiem można przygotować pyszne ciasta, ciasteczka, omlety i racuszki. Świetnie sprawdza się również jako zagęszczacz wszelkich potraw. Ciekawostką jest fakt, iż wykazuje ona większe właściwości zagęszczające niż mąka pszenna.

W kuchni polskiej nie jest to zbyt popularny produkt, jednak coraz więcej gospodyń domowych przekonuje się do tejże mąki.

Ciekawostki:

Mąka kukurydziana jest składnikiem, charakterystycznych dla kuchni meksykańskiej, okrągłych placków (zwanych tortilla), które są spożywane jako pieczywo lub dodatek do innych potraw.

 


Wartość odżywcza w 100g

Wartość energetyczna: 383 kcal
Białko: 7 g
Węglowodany: 84 g
Tłuszcz: 2 g

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję