Mąka pszenna


Mąka pszenna jest jednym z najstarszych i najbardziej rozpowszechnionych produktów spożywczych na świecie. Należy do mąk chlebowych. Otrzymywana jest z różnorodnych gatunków pszenicy. Zwykle ma ona postać białego proszku, jednak jest to uzależnione od jej rodzaju. Kategoryzacji mąki pszennej dokonujemy według jej typów. Typ mąki uzależniony jest od ilości zawartego w niej popiołu, który otrzymuje się po spaleniu. Im mniejszy procent popiołu pozostaje po jej spaleniu tym wyższy jest gatunek mąki.

Typy mąki:

- typ 750 i 800 mąka chlebowa - ciasta drożdżowe, francuskie, parzone, biszkoptowe, piernikowe, waflowe, kruche.

- typ 500 mąka krupczatka - do ciast kruchych i półkruchych, parzonych i makaronowych. Ciasto otrzymane z tej mąki jest miękkie i sprężyste

- typ 500 maka wrocławska - do ciast drożdżowych, francuskich, półfrancuskich, naleśników oraz zup i sosów.

- typ 450 maka tortowa

- typ 1850 maka Grahama - do wypieku chleba. Nazwa tej mąki pochodzi od nazwiska doktora Grahama, który opracował metodę oddzielania zdrewniałej części łuski, dzięki czemu jest lekkostrawna, a zarazem najbogatsza ze wszystkich w składniki odżywcze, sole mineralne, cukry, białka i witaminy.

- mąka pszenna bułkowa typ 650 - znajduje zastosowanie w przemyśle piekarniczym do wyrobu pieczywa pszennego i mieszanego.

- mąka pszenna sitkowa - charakteryzuje się tym, iż jest poddawana wielokrotnemu przesiewaniu, a nieprzesiane części mieli się ponownie.

- mąka pszenna razowa typ 2000 - mąka razowa zawiera mniej lub bardziej rozdrobnione otręby, używa się jej do wypieku chleba.

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję