Mąka ziemniaczana


Mąka ziemniaczana, zwana również mąką kartoflaną, jest to nic innego jak skrobia, naturalnie zawarta w roślinach okopowych (ziemniakach). Średni ziemniak zawiera od 15 do 25% skrobii. Proces pozyskiwania mąki ziemniaczanej polega na mechanicznym wydzielaniu i oczyszczeniu skrobii. Na całość procesu technologicznego, w którym pozyskuje się skrobię ziemniaczaną, składa się wiele etapów. Oczyszczone ziemniaki są rozdrabniane za pomocą specjalnych tarek. Z roztartej miazgi, za pomocą wody wypłukuje się skrobię. Tak pozyskany produkt poddawany jest rafinowaniu i suszeniu. W końcowym efekcie pakowana jest w ok. 0,5 kilogramowe, papierowe torebki.

Mąka ziemniaczana jest delikatnym, białym i połyskującym proszkiem. Ściśnięta w dłoni garstka wydaje charakterystyczny chrzęst. Mąka ta trudno rozpuszcza się w zimnej wodzie, natomiast zmieszana z wodą ciepła tworzy zawiesinę.

Skrobię ziemniaczaną możemy przechowywać długo, jednak należy pamiętać, iż ma ona silne właściwości higroskopijne. Wchłonięta wilgoć powoduje jej zbrylenie.

Mąka ziemniaczana ma bardzo szerokie zastosowanie: w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym stosuje się ją do produkcji zasypek, pudrów i talków oraz tabletek, w branży spożywczej używana jest do produkcji budyniu, kisielu i innych deserów typu instant.

W kuchni jest ona przede wszystkim środkiem zagęszczającym zupy oraz sosy. Stanowi również składnik dobrze nam znanych klusek, np. śląskich (czyli niewielkich okrągłych kluseczek z charakterystyczna dziurką w środku). Mąkę ziemniaczaną dodajemy również do szczególnie lubianych przez dzieci pierogów leniwych.

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję