Małże


Małże należą do skorupiaków i żyją zwykle w morskich płyciznach. Występują we wszystkich strefach klimatycznych. W naszym rodzimym Bałtyku spotkać możemy 9 z 8000 gatunków tych stworzeń. Składają się z dwóch muszelek, które przylegają do siebie tworząc jedną całość. W środku znajduje się niewielkie ciało małża o pomarańczowym lub jasnożółtym i biało-czerwonym kolorze. Z niektórych gatunków małż pozyskiwane są perły oraz masa perłowa, z której wytwarza się biżuterię. Stanowią również pożywienie dla ptaków i nielicznych ssaków. W celach spożywczych poławiane są przede wszystkim małże z gatunku ostrygowatych i omułkowatych.


Małże są bogatym źródłem protein, wzmacniają kości, stymulują wytwarzanie mazi stawowej oraz poprawiają kondycję skóry. Powiada się, że małże są również niezwykłym afrodyzjakiem. Bardzo często małże zjadane są na surowo wprost z muszelki. Aby jednak dostać się do wnętrza, należy zaopatrzyć się w specjalnie przeznaczony do tego nóż, który ułatwi nam otwarcie skorupy. Podajemy je zazwyczaj obłożone lodem z cząstkami cytryny. Małże możemy także dusić, smażyć i gotować, bardzo istotne jest jednak to, że należy przygotowywać je wraz ze skorupkami i poddawać obróbce termicznej do momentu otwarcia się skorupek. Z małży przygotowujemy zupy z dodatkiem białego wina, sosy do makaronu, dania z ryżu oraz zapiekanki. W sklepach spotkamy również małże wędzone i marynowane.

 


Wartość odżywcza w 100g

Wartość energetyczna: 99 kcal
Białko: 12,8 g
Węglowodany: 10 g
Tłuszcz: 0,5 g

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję