Mandarynki


Mandarynki są owocami drzewa lub krzewu mandarynkowego, o łacińskiej nazwie Citrus reticulata. Zalicza się je do owoców cytrusowych. Ojczyzną tych owoców są Chiny i Indochiny, nazwa natomiast kojarzona jest z wyspą Mauritius. Na Europejskie stoły owoce te trafiły w XIX wieku. Obecnie głównymi plantatorami mandarynek są Japonia, Stany Zjednoczone i Brazylia. Mandarynki wyrastają na silnie rozgałęzionych krzewach lub niewielkich drzewach o wysokości do 8 m, liście są lancetowate i twarde.


Owoce mandarynki są kuliste pokryte aromatyczną pomarańczową skórka. Miąższ podobnie jak pomarańczy zawarty jest w kilkucentymetrowych cząstkach, okrytych białą błonką Smak mandarynek można określić jako słodki z wyczuwalną nutą kwaśnego posmaku. Do gatunków mandarynki zaliczymy klementynkę, tangelo, tangerynkę  i mandarynkę  satsuma. Istnieje również wiele rożnych odmian bezpestkowych, wyhodowanych głównie na potrzeby plantacji przemysłowych.


Owoce te zawierają dużo kwasów organicznych, m. in. cytrynowy i jabłkowy, które usuwają wszelkie toksyny z naszego organizmu. Mandarynka jest źródłem witamin: A, B1, B6, C, kwasu foliowego oraz składników odżywczych: potasu i wapnia. Mandarynki wspomagają trawienie, zwalczają uciążliwe zaparcia.  Jedzenie mandarynek może zmniejszać ryzyko zachorowań na  raka wątroby, a dzięki zawartości olejków eterycznych i witaminy C wspomagają leczenie chorób górnych dróg oddechowych.


Owoce mandarynki spożywane są głównie na surowo jako owoc deserowy, stanowią również składnik sałatek owocowych, kruchych babeczek z budyniowym kremem, soków i kompotów. W sklepach znajdziemy również dżemy mandarynkowe oraz mandarynki w puszcze zatopione w słodkim syropie. Mandarynki doskonale nadadzą się jako składnik naszych wypieków i deserów.

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję