Mango


Mango (Mangifera indica), czyli mango indyjskie, jest smacznym i bardzo soczystym owocem, o słodkim, lekko ziołowym i orzeźwiającym smaku. Należy do owoców z rodziny nanerczowatych. Drzewo mangowca charakteryzuje się długowiecznością, dożywa nawet 300 lat. Jest zawsze zielone i dorasta do 40 metrów wysokości. Jego owoce mają owalny, nieco spłaszczony kształt, a w środku owocu znajduje się żółty lub pomarańczowy miąższ, którego drobne włókienka mocno przytwierdzone są do dużej pestki. Waga mango waha się w granicach od 100 do 300 gram. Spożywać powinno się dojrzałe i miękkie owoce, których miąższ ugina się pod naciskiem palców. Największym producentem tych owoców są Indie i właśnie w kuchni indyjskiej mango stanowi podstawowy składnik.


Mango zawiera wiele substancji odżywczych, takich jak: witamina C,B1, B2, PP, potas, magnez, fosfor, wapń, sód i żelazo oraz lupeol, który niszczy komórki kancerogenne i poprawia kondycję skóry, zapobiegając jej starzeniu.

Zastosowanie mango:
W kosmetyce używa się go do wyrobu maseczek pielęgnacyjnych, usuwających zmęczenie i podrażnienia.
W kuchni z kolei, mango używa się do wyrobu sosów (chutney z mango), soków, dżemów, konfitur i galaretek. Smak mango doskonale komponuje się z krewetkami, szynką, awokado oraz potrawami mięsnymi, ze szczególnym uwzględnieniem drobiu.

 


Wartość odżywcza w 100g

Wartość energetyczna: 60 kcal
Białko: 0,5 g
Węglowodany: 15,3 g
Błonnik: 1,5 g

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję