Masło roślinne


Masło roślinne - jest to nic innego jak miękka margaryna przeznaczona między innymi do smarowania pieczywa i smażenia. Mianem masła nazwać możemy jedynie produkt powstały w wyniku zmaślania śmietanki. W maśle roślinnym zaś, jedynymi składnikami pochodzenia zwierzęcego są serwatka oraz niekiedy jajko lub żółtko kurze. Pozostałymi surowcami wykorzystywanymi do produkcji tego masła są oleje roślinne (w znacznej mierze rzepakowy), substancje utwardzające, sól kuchenna i beta karoten, który pełni funkcję barwnika. Tego rodzaju produkty są witaminizowane (witamina A, D, E).

Proces produkcji polega na podgrzaniu olejów, z dodatkiem wody, mleka lub serwatki. Podgrzana mieszanina tworzy emulsję, która stopniowo ochładza się, a margaryna dojrzewa. Finalnym etapem jest utwardzanie margaryny za pomocą stabilizatorów.

Masło roślinne, ma zbliżoną do masła żółtą barwę, smak i zapach. Produkt ten jest sprzedawany w formie kostek lub zapakowany w plastikowe pudełka, o wadze ok. 250 gram. Należy je przechowywać w temperaturze od 4 do 10 stopni Celsjusza. Niewątpliwym jego plusem jest to, że nie ulega ono tak szybkiemu zjełczeniu, jak tradycyjne masło. Faktem jest, iż jest to produkt znacznie mniej kaloryczny (w 100 gramach znajduje się ok. 720 kcal), nie zawiera również cholesterolu.

Dietetycy i naukowcy spierają się o to, które z nich jest zdrowsze (masło roślinne czy tradycyjne masło). Zapewne każde z nich ma swoje wady i zalety, dlatego przy wyborze należy kierować się zwykłym rozsądkiem, stylem życia i wiekiem.

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję