Melon


Melon należy do tej samej rodziny co arbuz, dynia i ogórek. Pochodzi prawdopodobnie z  Azji lub Afryki. Był przysmakiem satrożytnych Greków i Rzymian, a dzisiaj uprawiany jest także w Polsce. Jest słodki, mimo że składa się w prawie 90% z wody. Istnieje wiele odmian, różniący się od siebie wielkością i kształtem, np. - melon miodowy - duży owoc, kształtem przypomina piłkę do futbolu amerykańskiego, jego skórka ma intensywnie żółty kolor, jest bardzo słodki; melon galia - mniejsze, okrągłe owoce o zielono-żółtej skórce, melon kantalupa - ma zieloną skórkę i pomarańczowe, bardzo słodkie wnętrze.

Wartości odżywcze w 100 g:
34 kcal
0,8 g białko
8 g węglowodany
0,2 tłuszcz

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję