Melon


Melon należy do tej samej rodziny roślin co arbuz, dynia i ogórek. Pochodzi prawdopodobnie z Azji lub Afryki. Był przysmakiem satrożytnych Greków i Rzymian, a dzisiaj uprawiany jest także w Polsce. Jest słodki, mimo że składa się prawie w 90% z wody. Istnieje wiele odmian melona, różniących się od siebie wielkością i kształtem, np. melon miodowy - duży owoc, kształtem przypomina piłkę do futbolu amerykańskiego, jego skórka ma intensywnie żółty kolor, jest bardzo słodki; melon galia - mniejsze, okrągłe owoce o zielono-żółtej skórce; melon kantalupa - ma zieloną skórkę i pomarańczowe, bardzo słodkie wnętrze.

 


Wartość odżywcza w 100g

Wartość energetyczna: 34 kcal
Białko: 0,8 g
Węglowodany: 8 g
Tłuszcz: 0,2 g

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję