Mięso mielone wieprzowo-wołowe


Mięso mielone wieprzowo-wołowe jest to produkt dwugatunkowy, powstający z mieszaniny mielonej wieprzowiny i wołowiny. Niektórzy twierdzą, iż jest to najlepsze połączenie mięsa, gdyż łączy w sobie kleistość wieprzowiny i delikatność wołowiny, a dania z niego przygotowane są jednocześnie delikatne i soczyste. Na półkach naszych sklepów znajdziemy to mięso zapakowane próżniowo lub zamrożone i podzielone na ok. 500 gramowe porcje. Najlepiej jednak przygotować taki produkt w domu, do tego celu używamy łopatki lub szynki wieprzowej i łopatki wołowej. Mięso powinno mieć czerwony kolor oraz swoisty zapach. Przechowujemy je w lodówce przez okres nie przekraczający 48 godzin lub zamrażarce, jednak nie dłużej niż 3 miesiące.

Propozycje dań z użyciem mięsa wołowo-wieprzowego:

spaghetti bolognese - makaron z gęstym sosem mięsno-warzywnym

lasagne - zapiekanka złożona z płatów ciasta makaronowego,mięsa oraz sosów pomidorowego i beszamelowego

mousaka - zapiekanka wywodząca się z kuchni greckiej

zapiekanki z dodatkiem ziemniaków

kartacze - kluski ziemniaczane z mięsnym farszem

chili con carne - zupa z mięsa fasoli i kukurydzy

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję