Mięso mielone wieprzowo-wołowe


Mięso mielone wieprzowo-wołowe jest produktem dwugatunkowym, powstającym z mieszaniny mielonej wieprzowiny i wołowiny. Niektórzy twierdzą, iż jest to najlepsze połączenie mięsa, gdyż łączy w sobie kleistość wieprzowiny i delikatność wołowiny, a dania przygotowane z tych mięs są delikatne i soczyste. Na półkach  sklepowych znajdziemy mięso wieprzowo-wołowe zapakowane próżniowo lub zamrożone, podzielone na ok. 500 gramowe porcje. Najlepiej jednak przygotować taki produkt w domu. Do tego celu użyć należy łopatki lub szynki wieprzowej i łopatki wołowej. Mięso powinno mieć czerwony kolor oraz swoisty zapach. Przechowujemy je w lodówce, przez okres nieprzekraczający czterdziestu ośmiu godzin lub w zamrażarce (jednak nie dłużej niż 3 miesiące).

Propozycje dań z użyciem mięsa wołowo-wieprzowego:

- spaghetti bolognese - makaron z gęstym sosem mięsno-warzywnym;
- lasagne - zapiekanka złożona z płatów ciasta makaronowego, mięsa oraz sosów, pomidorowego i beszamelowego;
- mousaka - zapiekanka wywodząca się z kuchni greckiej;
- zapiekanki z dodatkiem ziemniaków;
- kartacze - kluski ziemniaczane z mięsnym farszem;
- chili con carne - meksykańskie danie z mięsa, fasoli i kukurydzy.

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję