Mięso wieprzowe


Mięso wieprzowe - mięso pozyskiwane z hodowlanych świń. Mięso to jest zazwyczaj barwy krwistoczerwonej, poprzerastane chrząstkami i błonami. Zawiera duże ilości tłuszczu i cholesterolu, jednak cenione jest za walory smakowe.


Wieprzowinę kategoryzuje się według klas, o oznaczeniach od 1 do 4, w zależności od przydatności handlowej i przemysłowej, a także w zależności od zawartości tłuszczu w tuszy. W drugiej kategoryzacji, wieprzowinie przyznaje się odpowiednie oznaczenie literowe (S, E, U, R, O, P).

Elementy handlowe mięsa wieprzowego dzieli się na podroby oraz tuszę wieprzową:
Podroby: płuca, język (ozór), nerki, móżdżek (mózg), pęcherz, serce, uszy, wątroba, żołądek i jelito cienkie.
Tusza składa się z:  głowy (ryj), podgardla,  żeberek,  boczku, łopatki, szynki,  golonki, nóg, ogona, słoniny,  karkówki,  mostka, schabu, biodrówki i polędwiczki.

Kulinarne zastosowanie mięsa wieprzowego jest bardzo szerokie. Mięso to wykorzystuje się m.in. do przygotowania gulaszu, zrazów, bitek i kotletów panierowanych. Doskonale smakuje również duszona wieprzowina z różnymi sosami, w zależności od naszych preferencji.

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję