Miód


Miód jest najstarszym środkiem słodzącym, wytwarzanym przez pszczoły z podstawowych surowców, takich jak nektar i spadź. Nektar jest sokiem roślinnym, zawierającym znaczną ilość cukru, wydzielanym przez rośliny za pomocą specjalnych gruczołów. Spadź natomiast, jest również sokiem roślinnym lecz pobieranym i przerabianym przez mszyce. Miód występuje w formie płynnej i skrystalizowanej. Ten pierwszy ma ciemno bursztynową barwę, drugi zaś jest żółty.


Miód zawiera szereg kwasów organicznych takich jak mrówkowy, octowy, czy też mlekowy. Z witamin występujących w miodzie wymienić należy witaminę A, B, C i D. Kategoryzacji miodów możemy dokonać według surowców, z których się składają i są to:

- Miody nektarowe -które charakteryzują się jasną barwa i łagodnym smakiem. Zaliczamy do nich miód rzepakowy, akacjowy, lipowy, gryczany, wrzosowy i wielokwiatowy.
- Miody spadziowe - o ciemnej barwie, ostrym smaku i zapachu. Miody spradziowe ulegają krystalizacji.

W przemyśle spożywczym znany jest również miód sztuczny, czyli substancja o konsystencji miodu, otrzymywana poprzez rozpuszczenie cukru z dodatkiem środków zapachowych oraz barwiących.


Miód jest nie tylko produktem słodzącym, ma również właściwości lecznicze, wspomaga leczenie chorób układu oddechowego, działa odkażająco oraz oczyszczająco. W kosmetyce wytwarza się z niego kremy, maseczki oraz przeprwadza kąpiele miodowe. Mianem miodu nazywamy również alkohol, który powstaje w wyniku fermentacji brzeczki miodowej.

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję