Mleko


Mleko jest naturalnym pokarmem ssaków i stanowi wydzielinę z gruczołów mlecznych. Jest pełnowartościowym pożywieniem. Człowiek wykorzystuje je do bezpośredniej konsumpcji lub produkcji przetworów. Największe znaczenie w diecie ma mleko krowie, jednak ostatnie badania dowodzą, że mleko kozie zawiera znacznie więcej zbawiennych dla naszego organizmu wartości.


Mleko składa się z tłuszczu, wody, białka i soli mineralnych. Jedną z najważniejszych substancji jakie zawiera jest kazeina (białko to używane jest często do produkcji serów) oraz laktoza.

Podział mleka:

- mleko pełne - o zawartości tłuszczu co najmniej 3%;
- mleko znormalizowane;
- mleko kwaśne - poddane fermentacji, ma formę galaretki;
- mleko w proszku - stosowane w przemyśle spożywczym.

 

Mleko nie jest produktem trwałym, dlatego też poddaje się go pasteryzacji, polegającej na podgrzaniu do temp. ok. 60 stopni i schłodzeniu. Dzięki temu likwidowane są wszelkie drobnoustroje, mogące spowodować jego szybkie psucie.

Jak już wcześniej wspomnieliśmy, mleko jest spożywane głównie bezpośrednio, stanowi dodatek do kawy, kakao, popularne są również jego przetwory, do których zaliczamy: śmietanę, masło, jogurty (zarówno smakowe jak i naturalne), sery pleśniowe, twarogowe i żółte. Stanowi także nieodzowny składnik ciast, deserów, koktajli oraz zup.

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję