Mleko skondensowane niesłodzone


Mleko skondensowane niesłodzone jest półproduktem cukierniczym i spożywczym, o jednolitej, jasnokremowej barwie, płynnej konsystencji i wyrazistym smaku. Mleko skondensowane otrzymuje się przez odparowywanie wody z pełnotłustego mleka. Ze 100 gram mleka świeżego otrzymuje się zazwyczaj około 10 gram mleka zagęszczonego. Produkcja mleka skondensowanego jest skomplikowanym procesem, w zakres którego wchodzą następujące czynności: oczyszczanie mleka, normalizacja, ogrzewanie, zagęszczanie, homogenizacja, oziębianie mleka zagęszczonego i napełnianie puszek. Surowcem używanym do produkcji jest mleko odpowiadające normom klasy pierwszej. Składnikami odżywczymi wchodzącymi w skład mleka skondensowanego są: białka, tłuszcze, laktoza oraz witaminy i sole mineralne. Białko zawarte w tym mleku jest łatwo przyswajalne i lekkostrawne.

W sklepach, mleko kondensowane jest dostępne w aluminiowych, ok. 350-gramowych puszkach lub kartonikach. Charakteryzuje się długim okresem przydatności, przekraczającym nawet 6 miesięcy. Mleko to nie wymaga chłodzenia. Wartym uwagi produktem jest również mleko skondensowane light, czyli takie o obniżonej zawartości tłuszczu, które bez obaw mogą spożywać osoby dbające o linię.

Mleko skondensowane, jest stosowane w przemyśle spożywczym do produkcji czekolad, batonów, cukierków oraz lodów. W kuchni zaś, szczególnie cenione jest jako dodatek do wszelkiego rodzaju kaw i kakao. Stanowi także składnik kremów, deserów, ciast kruchych, tortów, koktajli mlecznych i niektórych drinków alkoholowych. Nie może go również zabraknąć w składzie powszechnie znanych i lubianych cukierków karmelowych.

 

Wartość odżywcza w 100g

Wartość energetyczna: 132 kcal
Białko: 6,6 g
Węglowodany: 7,5 g
Tłuszcz: 9,4 g

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję