Mleko w proszku


Mleko w proszku jest półproduktem spożywczym, otrzymywanym poprzez wysuszenie mleka pełnego lub odtłuszczonego. Zasadniczo stosowane są dwie metody produkcji mleka w proszku (walcowa i rozpyłowa). Metoda walcowa polega na zastosowaniu obracającego się, ogrzewanego walca, na którego powierzchni suszy się cienka warstwa mleka. Pod walcem znajduje się nóż, zeskrobujący gotowy susz. Metoda rozpyłowa polega na tym, że mleko (w specjalnie przystosowanym urządzeniu) jest silnie rozproszone i poddane działaniu ciepłego strumienia powietrza, dzięki czemu szybko traci wodę. Prawidłowo wyprodukowane mleko w proszku odznacza się  żółto-białą barwą i ma postać suchego, pulchnego proszku oraz ostry zapach. Próbka proszku powinna rozpuszczać się w wodzie nie zostawiając osadu.

Mleko w proszku zawiera znaczne ilości białka, tłuszczu oraz substancji mineralnych. Produkt ten sprzedawany jest zazwyczaj w ok. 500 gramowych torebkach foliowych zapakowanych próżniowo. Mleko w proszku należy przechowywać w suchym, chłodnym i przewiewnym miejscu, z dala od światła dziennego.Stosuje się go głównie w przemyśle cukierniczym i spożywczym. Z tego mleka produkuje się odżywki dla niemowląt,  słodycze, czekolady, kremy i lody. W kuchni ma równie szerokie zastosowanie, jest częstym składnikiem słodkich wypieków i ciasteczek.

 

Wartość odżywcza w 100g

Wartość energetyczna: 360 kcal
Białko: 35,7 g
Węglowodany: 51,2 g
Tłuszcz: 0,8 g

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję