Natka pietruszki


Natka pietruszki - górna część warzywa zwanego pietruszką zwyczajną. Pochodzi prawdopodobnie z rejonów Sardynii. Do Europy sprowadził ją Karol Wielki. Ta uprawiana w celu pozyskiwania samej naci to pietruszka naciowa, która występuje w czterech odmianach: Naciowa, Paprociolistna, Kędzierzawa oraz Perfection. Jej korzeń jest twardy i nie nadaje się do użytku. Liście natki pietruszki są małe, postrzępione, o delikatnym połysku. Łodygi zaś lekko zdrewniałe, grube, zawierające ogromną ilość chlorofilu, żelaza oraz witaminy C. W medycynie ludowej i ziołolecznictwie panuje przekonanie, że nać pietruszki działa moczopędnie, zwalcza cukrzycę, zabija także nieprzyjemną woń czosnku.

W kuchni wykorzystujemy pietruszkę suszoną, mrożoną lub po prostu świeżą. Doskonale komponuje się z daniami rybnymi, jest też składnikiem bulionów i zup, np. rosołu, koktajli, a także sałatek. Posiada również walory estetyczne, używamy jej do dekoracji wszelkiego rodzaju dań. Najbardziej rozpowszechniona jest w kuchni francuskiej.

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję