Ocet


Jest to nic innego jak roztwór wodny o smaku kwaśnym i dość mocnym zapachu. Można go kupić w większości sklepów, w postaci 6 lub 10%. Jego zastosowanie w kuchni jest dość szerokie. Służy do zakwaszania potraw, a w niewielkiej ilości wpływa na układ trawienny i polepsza apetyt. Nie jest zalecany do spożywania w dużej ilości. Ocet może być również stosowany do galaretek warzywnych lub z kurczaka, do sałatek i surówek.

Ocet swoje miejsce ma również w marynatach, czyli w konserwowaniu ogórków, buraków, grzybów, orzechów. Jest również bardzo ważnym składnikiem sosów.  Jeżeli chcemy w szybki i tani sposób oczyścić, zdezynfekować i pozbyć się kamienia w naszej łazience, wystarczy zastosować ocet.

Ocet ma kilka odmian m.in. winny, spirytusowy, jabłkowy i balsamiczny.
 


Wartość odżywcza w 100ml

Wartość energetyczna: 18 kcal
Białko: 0 g
Węglowodany: 0,04 g
Tłuszcz: 0 g

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję