Olej


Olej jest to tłuszcz o ciekłej konsystencji. Głównymi surowcami z jakich wytwarzany jest ten produkt są: słonecznik, rzepak, soja, kukurydza, oliwki oraz mak. Do produkcji oleju, wykorzystuje się zarówno ich nasiona jaki i pestki oraz owoce.

Oleje powstają w wyniku dwóch podstawowych procesów:

- Rafinowania - w tym procesie pozyskiwany jest tłuszcz naturalnie zawarty w określonej roślinie. Poddawany jest działaniu środków chemicznych, bądź ługowaniu, co zabija jego naturalny smak i zapach oraz właściwości odżywcze i witaminy. Proces rafinowania powoduje, że olej staje się żółty, klarowny i można przechowywać go przez dłuższy czas.

- Tłoczenia - w ten sposób pozyskane oleje nazywamy również nierafinowanymi, co oznacza że są one całkowicie naturalne. Powstały w ten sposób tłuszcz jest jedynie przecedzany, zachowuje swój naturalny smak, zapach i kolor, a co najistotniejsze wartości odżywcze. Nie jest to jednak olej nadający się do dłuższego przechowywania.

Kolejnym sposobem kategoryzacji olejów jakiego możemy dokonać to podział ze względu na zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Są to oleje schnące, półschnące oraz nieschnące. Te pierwsze wyróżniają się najwyższą zawartością wymienionych powyżej kwasów.

 

Zastosowanie oleju

Jest ono zróżnicowane, zależne od rodzaju rośliny, którą wykorzystujemy do produkcji oleju, a także sposobu jego produkcji. W zależności od tychże czynników, olej wykorzystywany jest najczęściej:

- w przemyśle spożywczym,

- w sztuce kulinarnej,

- w przemyśle kosmetycznym,

- w medycynie naturalnej.

 

Rodzaje olejów

Wśród głównych rodzajów oleju wyróżniamy m.in.:

Olej rzepakowy - produkowany z nasion rzepaku wielkości dwóch ziarenek maku. Jest on najbardziej rozpowszechnionym rodzajem oleju w Polsce. Można go rozgrzewać do wysokich temperatur, dlatego też doskonale nadaje się do smażenia.

Olej kokosowy i palmowy - są to oleje wykorzystywane głównie przez przemysł. Ten pierwszy, do produkcji kremów oraz wszelkiego rodzaju kosmetyków, drugi zaś stosowany jest w produkcji słodyczy.

Oraz równie popularne oleje: słonecznikowy, sezamowy, z pestek dyni i kukurydziany.

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję