Olej arachidowy


Wytwarza się go z tłoczonych na zimno orzechów arachidowych, dzięki którym zyskuje charakterystyczny, orzechowy zapach. W kuchni stosuje się go zamiast oliwy lub jako dodatek do zup, sosów, marynat i sałatek. Poza tym, ma również duże zastosowanie w przemyśle kosmetycznym - jest składnikiem olejów do masażu oraz, ze względu na właściwości zwalczające łupież, wykorzystuje się go do produkcji masek i szamponów do włosów. Na początku XX. wieku był również wykorzystywany w przemyśle samochodowym - służył do zasilania silników diesla.

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję