Olej rzepakowy


Olej rzepakowy to olej spożywczy wytwarzany z rzepaku. W większości krajów Europy, w tym także w Polsce, jest on najczęściej spożywanym olejem roślinnym. Wynika to głównie z ogromnej uprawy rzepaku na tych terenach (w porównaniu do uprawy innych roślin oleistych).

„Oliwka północy”
Rzepak jest często nazywany „oliwką północy”, gdyż podobnie jak oliwa z oliwek zawiera bardzo dużo korzystnych dla organizmu kwasów jednonienasyconych. Olej rzepakowy uważa się za najzdrowszy wśród olejów roślinnych.

Źródło kwasów omega-6 i omega-3
Olej rzepakowy to jedyny tłuszcz zawierający optymalną proporcję kwasów omega-3 i omega-6 (1:2). Dzięki temu obniża poziom cholesterolu we krwi, przez co zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę oraz wystąpienia zawału serca i wylewu.
 
Idealny dla figury
Chcąc posiadać ładną, zgrabną figurę niekoniecznie musimy stosować drakońskie diety czy wyłączać ze swojego menu wszystkie potrawy smażone. Wystarczy jedynie przyrządzać potrawy tak, aby były jak najmniej kaloryczne. Mało znany jest fakt, że wszelkie dania smażone na oleju rzepakowym zmniejszają swoją kaloryczność nawet o 5-10% niż te same potrawy smażone na jakimkolwiek innym tłuszczu. Jest to spowodowane tym, że olej rzepakowy dużo łatwiej odsącza się po usmażeniu, nie zmieniając przy tym smaku i aromatu potraw.

Maseczki z dodatkiem oleju rzepakowego
Olej rzepakowy jest bogaty w składniki mające korzystny wpływ na urodę. Zawiera on na przykład witaminę E odpowiedzialną za młody wygląd oraz jędrność i elastyczność skóry. Maseczka zrobiona z oleju rzepakowego z dodatkiem pomidora i jogurtu działa rozświetlająco i antybakteryjnie. zaś maseczka z dyni i oleju rzepakowego natłuści cerę przesuszoną. Olej rzepakowy, banan i płatki owsiane stworzą razem doskonały domowy peeling.

 

Wartość odżywcza w 100g

Wartość energetyczna: 828 kcal
Białko: 0 g
Węglowodany: 0 g
Tłuszcz: 91,7 g

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję