Oliwki czarne


Oliwki czarne są owocami drzewa oliwkowego, uprawianego w Europie, Afryce i w Ameryce Południowej. W chwili obecnej wiodącym producentem oliwek jest Andaluzja. Drzewa oliwkowe charakteryzują się długowiecznością. Potrafią przetrwać nawet 1000 lat.

Oliwki to niewielki owoc o cienkiej, błyszczącej skórce i twardym miąższu. W środku znajduje się mała pestka. W smaku są cierpkie i lekko gorzkie. Owoce te są kaloryczne, gdyż posiadają tłuszcz, jednak jest to tłuszcz nienasycony, bardzo wartościowy dla naszego organizmu. Zawierają również zbawienny dla układu pokarmowego błonnik i przeciwutleniacze, które korzystnie wpływają na kondycję skóry.

W sklepach kupić możemy oliwki marynowane, często nadziewne dodatkami, np. serem feta, papryką lub kaparami. Pakuje się je w słoiczki lub puszki.
 

Zastosowanie czarnych oliwek
- w przemyśle kosmetycznym - jako składnik wielu kosmetyków (maseczek, balsamów do ciała i kremów);
- w przemyśle spożywczym - wytwarza się z nich oliwę (oliwa z oliwek). Najcenniejszą i najbardziej popularną jest oliwa extra virgin, czyli ta z pierwszego tłoczenia;
- w kuchni - wykorzystuje się je jako samodzielną przekąskę oraz jako dodatek do sałatek, serów, pizzy, farszów i past oraz dań makaronowych.


Wartość odżywcza w 100g

Wartość energetyczna: 122 kcal
Białko: 0,5 g
Węglowodany: 0 g
Tłuszcz: 13,2 g

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję