Oliwki zielone


Oliwki zielone są owocami drzewa oliwkowego uprawianego w Europie, Afryce i w Ameryce Południowej. Drzewa oliwkowe charakteryzują się niesamowitą długowiecznością, gdyż potrafią przetrwać nawet tysiąc lat. Zielone oliwki zbierane są najwcześniej, kiedy to owoc nie jest jeszcze dojrzały, czyli we wrześniu lub w październiku. W chwili obecnej wiodącym producentem oliwek są Hiszpania, Włochy, Grecja.

Ze składników odżywczych, jakie zawierają w sobie oliwki zielone, wymienić należy witaminy A, C, E oraz substancje łagodzące ból.

Zielone oliwki cieszą się największą popularnością wśród konsumentów. Z oliwek produkuje się kosmetyki oraz znaną na całym świecie, oliwę z oliwek, używaną głównie w kuchni Śródziemnomorskiej. Oliwki są również składnikiem dań makaronowych, pizzy, zapiekanek oraz farszów.

 

Wartość odżywcza w 100g

Wartość energetyczna: 169kcal
Białko: 2,7 g
Węglowodany: 4,4 g
Tłuszcz: 15,9 g

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję