Orzechy włoskie


Orzechy włoskie kilkakrotnie przewyższają inne orzechy pod względem zawartości składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Już garść tych owoców zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu groźnych chorób, dlatego pomimo wysokiej kaloryczności, orzechy te zalecane są do codziennego spożywania.

Poprawiają kondycję umysłu
Orzech włoski kształtem uderzająco przypomina mózg - i to nie bez powodu! Okazuje się, że ma on pozytywny wpływ na jego kondycję. Dostarcza do mózgu witaminę C i E oraz kwas lanolinowy, niezbędny do poprawnego funkcjonowania komórek nerwowych. Zawarte w orzechach włoskich sole mineralne poprawiają pamięć i ułatwiają koncentrację. Spożywanie ich jest więc szczególnie wskazane osobom pracującym umysłowo.

Źródło nienasyconych tłuszczy
Orzechy włoskie zawierają około 60% tłuszczów, w tym większość nienasyconych. Są więc zalecane w diecie przeciwmiażdżycowej.

Profilaktycznie, przeciw chorobom
Garść orzechów włoskich zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy – substancji o działaniu antyrakowym oraz białka, witamin, błonnika i minerałów. Udowodniono też, że ich systematyczne spożywanie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca, kamicy żółciowej, cukrzycy typu II i innych chorób.

Orzech – zabójca bakterii
Orzechy włoskie posiadają bardzo silne działanie bakteriobójcze. Unicestwiają szczepy groźnych bakterii, w tym gronkowców, paciorkowców, bakterii duru brzusznego i czerwonki.

Dobre dla układu trawiennego
Napar z liści orzecha włoskiego przywraca prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego w nieżytach i krwawieniach przewodu pokarmowego, zatruciach, biegunce bakteryjnej czy wrzodach. Ponadto poprawiają trawienie i przyswajanie pokarmów oraz obniżają poziom złego cholesterolu we krwi.

Orzechy w kosmetyce
Napar z liści orzecha włoskiego jest stosowany przy trądziku młodzieńczym i liszajach oraz zmniejsza potliwość rąk i nóg. Wytworzony z liści i zielonych łupin sok służy jako kasztanowy barwnik do włosów.
 


Wartość odżywcza w 100g

Wartość energetyczna: 607 kcal
Białko: 14,1 g
Węglowodany: 14,5 g
Tłuszcz: 65,2 g

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję