Ostrygi


Ostrygi to mięczaki, które prowadzą osiadły tryb życia. Występują głównie w morzach strefy umierkowanej i ciepłej, w odległości nie przekraczającej kilku kilometrów od brzegu. Mięczak otoczony jest płaską muszlą, która przytwierdzona jest do podłoża.


W Polsce można je dostać w niektórych sklepach spożywczych lub bezpośrednio u importerów. Podczas zakupów warto zwrócić uwagę, czy muszle są szczelnie zamknięte - świadczy to o ich świeżości i jakości mięsa, które ukryte jest w środku. Należy je otwierać specjalnym nożem, który wsuwamy w szczelinkę na najbardziej spiczastym czubku. Poruszając nożem, rozwieramy skorupkę.

Najczęściej zjadane są bezpośrednio z muszli, skropione sokiem z cytryny, ale można je również smażyć, panierować i gotować.

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję