Otręby owsiane


Otręby owsiane - powstają w wyniku przemiału ziaren owsa, jest to ich zewnętrzna warstwa. Jest to produkt tani, łatwo dostępny. Zawierają witaminy i błonnik zbawienny dla układu pokarmowego. Spożywanie ich daje uczucie sytości, dlatego też polecane są dla osób prowadzących dietę odchudzającą. Regulują ciśnienie tętnicze krwi, zapobiegają zmęczeniu i poprawiają kondycję skóry.

W kosmetyce otręby owsiane wykorzystuje się do przygotowania maseczki która wygładza i rozjaśnia przebarwienia na skórze twarzy.

Otręby najlepiej smakują z mlekiem lub jogurtem, są również dodatkiem do pieczywa oraz ciasteczek, musli, granoli itp.
 

 

Wartość odżywcza w 100g

Wartość energetyczna: 339 kcal
Białko: 18 g
Węglowodany: 45 g
Tłuszcz: 7 g
 

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję