Otręby żytnie


Otręby żytnie - jest to produkt powstały w w wyniku przemiału żyta na mąkę. Otręby to rozdrobnione wierzchnie części ziaren żyta, które dodatkowo poddawane są procesowi prażenia aby ich smak był wyrazisty i delikatnie orzechowy.


Zasadniczo nie różnią się składem od pozostałych otrąb. Zawierają błonnik, który pobudza trawienie, dlatego polecane są dla osób walczących z otyłością. Ponadto otręby żytnie wspomagają wydalanie wszelkich szkodliwych toksyn z naszego organizmu, zwalczają również komórki kancerogenne. Do składników odżywczych jakie znajdziemy w tych otrębach, zaliczane są również wapń, żelazo oraz witaminy z grupy B.


Są łatwo dostępne, a co istotne mają również niską cenę. W sklepie znajdziemy je zapakowane w ok. 300 gramowe papierowe lub foliowe torebki, jednak najlepiej przechowywać je w szczelnie zamkniętym szklanym słoiku.


Znakomicie komponują się jako dodatek do mleka, jogurtu i owoców. Nie jest to jednak ich jedyne kulinarne zastosowanie. Możemy dodać je do mieszanek musli, batoników zbożowych, muffinów, sałatek, chleba lub bułek.
 


Wartość odżywcza w 100g

Wartość energetyczna: 205 kcal
Białko: 15 g
Węglowodany: 4,3 g
Tłuszcz: 26 g

 

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję