Owoce morza inne


Owoce morza to wciąż jeszcze dość egzotyczny przysmak na polskich stołach. Dużą popularnością cieszą się na ciepłych wybrzeżach mórz i oceanów, dlatego też najlepiej próbować ich podczas wakacyjnych wojaży. Owoce morza są źródłem wielu cennych składników mineralnych - białka, jodu, witamin z grupy B oraz fluoru. Niestety, osoby podatne na alergie muszą uważać - są silnie uczulającym składnikiem diety. Można je jeść na surowo oraz gotować, smażyć i panierować.

Kalmary - "szczury morskie", bardzo popularne, mają dość gumiaste mięso. Można je panierować, gotować, nadziewać oraz dodawać do sałatek i makaronów.
Langusty - skorupiaki, które nie posiadają kleszczy i występują w wodach przybrzeżnych.
Homary - ciemnoniebieskie skorupiaki, żyjące w Oceanie Atlantyckim i w rejonie Morza Śródziemnego. Po ugotowaniu nabierają czerwonego koloru, mają delikatne mięso. Można je gotować, smazyć i panierować. W USA dużą popularnością cieszą się kanapki z mięsem homara.
Małże - skorupiaki, które można jeść na surowo, razem z roztopionym masłem lub jako dodatek do zup.
 

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję