Płatki owsiane


Płatki owsiane to jeden z podstawowych składników śniadania na całym świecie. Gotowane w mleku lub wodzie, tworzą z płatkami tzw. breję. Są źródłem selenu, magnezu oraz witam B, PP i E. Regulują pracę jelit, usuwają zaparcia oraz swietnie radzą sobie z niestrawnościami. Zwalczają wolne rodniki, dzięki czemu opóźniają proces starzenia organizmu. Można z nich przygotować wiele dań, między innymi kotlety (które przypadną do gustu wegetarianom), ciastka i placki. Płatki owsiane mogą być również wykorzystane jako panierka oraz zagęstnik do zup i sosów.
 
 
 
Wartość odżywcza w 100g
 
Wartość energetyczna: 366 kcal
Białko: 13 g
Węglowodany: 54 g
Tłuszcz: 7 g
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję