Polenta


Polenta to potrawa wywodząca się z kuchni włoskiej. Przygotowywana jest z mąki kukurydzianej oraz wrzątku lub bulionu. Tradycyjnie danie to przyrządzano z mąki kasztanowej. Prawidłowo przygotowana polenta powinna mieć zwartą, lecz kremową i delikatną konsystencję. Gotową polentę smażymy na oliwie z oliwek lub grillujemy. Wówczas skórka staje się chrupiąca. Dobrze smakuje posypana parmezanem lub w sosie np. pomidorowym. Jest to wspaniały dodatek do obiadu jako alternatywa dla kaszy, ziemniaków czy makaronów.

Przepis na polentę z serem.

 

Wartość odżywcza w 100g

Wartość energetyczna: 72 kcal
Białko: 1,51 g
Węglowodany: 15,87 g
Tłuszcz: 0,99 g

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję