Por


Por znany był już w starożytnym Egipcie, a do Polski trafił w średniowieczu. Jest jednym z symboli Walii. Ma działanie moczopędne, wspomaga laktacje i zawiera wiele cennych składników mineralnych, np. fosfor, wapń i potas oraz cały szereg witamin - C, A, PP, B i E. Obniża poziom cholesterolu, stabilizuje poziom cukru w organizmie oraz działa bakteriobójczo. Niejadalne części to piętka i liście. Poszczególne fragmenty różnią się od siebie - zielona jest ostrzejsza, a biała łagodniejsza, o  delikatniejszym smaku. Stosować go można do przyprawiania potraw oraz jako dodatek do wywarów i zup warzywnych, np. do rosołu.

 

Wartość odżywcza w 100g

Wartość energetyczna: 14 kcal
Białko: 1,3 g
Węglowodany: 1,7 g
Tłuszcz: 0,2 g

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję