Pręga wołowa


Pręga wołowa jest częścią tuszy wołowej, umiejscowioną w środkowej części jej tylnej lub przedniej kończyny. Jest to mięso o krwistoczerwonym kolorze, zwykle poprzerastane dużą ilością tkanki łącznej, nie zawiera jednak dużej ilości tłuszczu. Stanowi źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego oraz witamin i soli mineralnych. Kość, na której umiejscowiona jest pręga, zawiera substancje zwaną tukiem lub szpikiem, która szczególnie doceniania jest przez smakoszy.

Najlepiej smakuje podana na grzance z pszennego chleba, z dodatkiem masła czosnkowego. Pręga poddana obróbce termicznej nie traci na swojej soczystości, zachowuje również charakterystyczny "kleisty" smak. Ten rodzaj mięsa jest doskonałą bazą do zup i wywarów, a rosół z jej dodatkiem smakuje wprost wyśmienicie. Nadaje się także do gulaszów i sosów. Najpopularniejszym sposobem jej podania jest tzw. sztuka mięsa, czyli ugotowane mięso z dodatkiem warzyw, oblane sosem na bazie mąki, masła i chrzanu.

 

Wartość odżywcza w 100g

Wartość energetyczna: 368 kcal
Białko: 20 g
Cholesterol: 70 mg

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję