Pręga wołowa


Pręga wołowa - jest częścią tuszy wołowej umiejscowioną w środkowej części jej tylnej lub przedniej kończyny.
Jest to mięso o krwistoczerwonym kolorze, zwykle poprzerastane dużą ilością tkanki łącznej, nie zawiera jednak tluszczu. Stanowi źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego oraz witamin i soli mineralnych. Kość, na której umiejscowiona jest pręga, zawiera substancje zwaną tukiem lub szpikiem która szczególnie doceniania jest przez smakoszy. Najlepiej smakuje podana na grzance z pszennego chleba, z masłem czosnkowym. Pręga poddana obróbce termicznej nie traci na swojej soczystości, zachowuje również charakterystyczny "kleisty" smak. Ten rodzaj mięsa jest doskonałą bazą do zup i wywarów, a rosół z jej dodatkiem smakuje wprost wyśmienicie. Nadaje się także do gulaszów sosów. Najpopularniejszym sposobem jej podania jest tzw. sztuka mięsa, czyli ugotowane mięso z dodatkiem warzyw, oblane sosem na bazie mąki, masła i chrzanu.

Wartości odżywcze w 100 g :
energia 368 kcal
białko  20 g
cholesterol 70 mg

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję