Przyprawa chilli


Przyprawa chilli - jest to przyprawa produkowana ze sproszkowanych owoców papryczki chili (Capsicum frutescens L). Papryczka ta pochodzi z Ameryki Południowej, obecnie jednak uprawiana jest niemal na całym świecie, np. w Turcji, USA czy Hiszpanii, dlatego też istnieje ok. 1000 jej gatunków. Po raz pierwszy natknął się na nią Krzysztof Kolumb, a do Europy sprowadzili ją Hiszpanie.


Suszenie Chili jest bardzo proste, wystarczy umyte i osuszone papryczki związać ze sobą lub nawlec na nitkę i powiesić w suchym i chłodnym miejscu. Po wysuszeniu wystarczy je tylko zmielić i przyprawa gotowa jest do użytku. Najlepiej przechowywać ją w zamkniętym naczyniu, w suchym miejscu. Po wysuszeniu i rozdrobnieniu papryka nabiera ciemniejszego koloru. Przyprawa ta, podobnie jak i świeża papryczka, zawiera wiele cennych właściwości, a przede wszystkim kapsaicynę, która przyczynia się do produkcji endorfin i łagodzenia bólu. Reguluje również prace układu krwionośnego, pomaga spalać tłuszcz i zapobiega powstawaniu komórek kancerogennych. Panuje również przekonanie iż chili działa niczym najlepszy afrodyzjak.

Poprzez przyprawę chili rozumiemy również gęsty słodko-kwaśny sos. Przyprawa chili najpopularniejsza jest w kuchni meksykańskiej i węgierskiej. W obu tych kuchniach jest dodatkiem do zup, sosów, potraw z grochu czy fasoli oraz mięsa.

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję