Przyprawa korzenna do piernika


Świąteczne pierniki nieodmiennie kojarzą się z całą gamą korzennych przypraw. Ich specyficzny aromat i smak osiagają właśnie dzięki ziołom. Do tradycyjnej mieszanki wykorzystuje się cynamon mielony, anyż, imbir, goździki, ziele angielskie, wanilię oraz gałkę muszkatołową. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów przypraw korzennych, które różnią się od siebie nie tylko producentem, ale także składnikami użytymi do ich wytworzenia. Jako dodatek do bazowych składników najczęściej wykorzystuje się pieprz, kardamon kolendrę lub kminek.

Przyprawy korzenne, prócz niewątpliwych walorów smakowych jakie posiadają, charakteryzuje również właściwość rozgrzewania ogranizmu. Doskonale sprawdzają się nie tylko jako dodatek do pierników i innych wypieków. ale także jako przyprawa do grzańców z wina lub piwa.

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję