Ser żółty


Jest to produkt wytwarzany głównie z mleka krowiego. Jak wiadomo istnieje wiele rodzajów sera, które podzielone są na wiele gatunków, między innymi według zawartości mleka, konsystencji sera, zawartości tłuszczu, kraju pochodzenia, czy też czasu dojrzewania. Ser żółty jest dobrym składnikiem sałatek, wspaniale łączy się z pieczywem oraz wędliną. Jego zastosowanie w kuchni jest bardzo szerokie. Dodaje się go do spaghetti, pizzy, zup serowych, zapiekanek, sałat oraz jako przystawkę. Minusem sera żółtego jest jednak to, że ma dosyć dużo soli, która zatrzymuje wodę w organizmie.

 

Wartość odżywcza w 100g

Wartość energetyczna: 352 kcal
Białko: 25 g
Węglowodany: 0,1 g
Tłuszcz: 28 g

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję