Sól


Sól - jest jednym z minerałów wchodzących w skład skorupy ziemskiej. Używana jest głównie jako substancja przyprawowa oraz konserwująca. Nazwa chemiczna soli kuchennej to chlorek sodu. Ma postać proszku składającego się z drobnych kryształków.

Wyróżniamy cztery podstawowe rodzaje soli :

- sól kamienna -nieoczyszczona,

- sól warzona -oczyszczona,

- sól jodowana -z dodatkiem jodu,

- sól morska.

Sól wydobywana jest w kopalniach. W Polsce największymi producentami soli są kopalnie w Inowrocławiu, Kłodawie i Ciechocinku. Znane nam kopalnie soli w Bochni i Wieliczce zaprzestały swojej działalności w latach 90-tych, teraz stanowią głównie atrakcję turystyczną. Sól nie ma właściwości odżywczych, wydobywa jedynie naturalny smak potraw, a jej nadużywanie może prowadzić do chorób układu krwionośnego np. nadciśnienia tętniczego i otyłości, ponieważ sól zatrzymuje wodę w organizmie. Nie powinno się z niej jednak całkiem rezygnować, tym bardziej, że niektóre dania aż "proszą się" o dodanie choć szczypty tego produktu.

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję