Sos teriyaki


Sos teriyaki to znany na całym świecie sos azjatycki. Produkowany jest na bazie sosu sojowego, cukru oraz przypraw takich jak imbir, anyż oraz cynamon. Doskonale uzupełnia smak potraw. Dodawać go możemy do potraw z wykorzystaniem owoców morza, dań mięsnych, warzywnych, a także rybnych. W połączeniu z np. miodem i cytryną świetnie sprawdzi się także jako marynata do mięs i ryb. Jego charakterystyczny aromat i smak szczególnie dobrze komponuje się z daniami z grilla.

Sos teriyaki zakupimy w większych sklepach spożywczych, ale warto również pokusić się o jego przygotowanie samemu, ze składników podanych powyżej.


Wartość odżywcza w 100g

Wartość energetyczna: 90 kcal
Białko: 6 g
Węglowodany: 14 g
Tłuszcz: 0 g

 

 

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję