Szczaw


Jest to roślina, w której skład wchodzi żelazo, karoten, białko i witamina C oraz szkodliwy szczawian potasu, który w nadmiarze moze nasilić dolegliwości reumatyczne, artretyzm oraz przyczynić się do powstawania kamieni nerkowych. Szczaw wykorzystywany jest najczęściej jako dodatek do zup i sałatek natomiast w postaci wysuszonej można go stosować do zaparzenia herbaty, dzięki której można pozbyć się dolegliwości związanych z nerkami czy wątrobą, jako napar doskonale leczy owrzodzoną jamę ustną czy trudne do zagojenia rany.
Szczaw stosuje się również do pozbywania się rdzy, pleśni, atramentu, można go użyć również do wyczyszczenia srebra i wybawić nim plamy z rdzy, pleśni, atramentu, jak również łatwo nim usunąć zabrudzenie z wikliny czy srebra.

 

Wartość odżywcza w 100g

Wartość energetyczna: 21 kcal
Białko: 1,1 g
Węglowodany: 4,9 g
Tłuszcz: 0,8 g

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję