Szczypiorek


Jest to roślina o specyficznym smaku. W zapachu i smaku przypomina cebulę (której jest cześcią), szczypiorek jest jednak od niej delikatniejszy. Jego liście są zielone i o rurkowatym kształcie. Szczypiorek najszybciej pojawia się na rynku wiosną. Posiada dość dużo witaminy C i jest doskonałym lekarstwem na pobudzenie apetytu oraz na wzmocnienie żołądka.

Szczypiorek posiada bardzo szerokie  zastosowanie w kuchni.  Może być zamiennikiem cebuli w potrawach takich jak zupy (np. grochowa i fasolowa), sosy, w daniach rybnych, mięsnych, pastach, twarogach, jako dodatek do pieczywa, ziemniaków oraz sałatek. Trzeba jednak pamiętać, że nie należy nigdy gotować szczypiorku, wyłącznie konsumować go w postaci surowej, a także że nie należy go spożywać z młodą fasolką czy szparagami, ponieważ zabija ich naturalny smak i aromat. Szczypiorek jest też produktem stosowanym w daniach dietetycznych.
 

Wartość odżywcza w 100g

Wartość energetyczna: 27 kcal
Białko: 3,6 g
Węglowodany: 1,6 g
Tłuszcz: 0,7 g

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję