Szpinak


Szpinak - to jednoroczna lub dwuletnia roślina z rodziny komosowatych ,pochodzi z Azji, gdzie uprawiano ją już 1000 lat przed nasza erą. Arabowie uprawę szpinaku przejęli od Persów i przenieśli na Sycylię. Do Polski szpinak trafił również z Włoch, początkowo jednak podchodzono do niego z ogromną rezerwą. Uznanie zdobył dopiero w XIX wieku. Początkowo podawany był głównie z karpiem lub omletami. Wyróżnia się trzy gatunki szpinaku. Najbardziej znanym i cenionym spośród nich jest szpinak warzywny Spinacia oleracea.
Szpinak w znacznej mierze składa się z dużych, lekko zaostrzonych i połączonych ze sobą liści, które tworzą charakterystyczną rozetkę. Liście mają kolor intensywnie zielony dzięki dużej zawartości chlorofilu. Dużą zaletą szpinaku jest fakt, że jego zbiorów dokonuje się kilkakrotnie od połowy czerwca do późnej jesieni, trzeba jednak zaznaczyć, że do części jadalnych szpinaku należą tylko jego liście.
Szpinak zawiera duże ilości żelaza oraz innych witamin i soli mineralnych. W jego składzie znajdują  się również przeciwutleniacze, luteina oraz beta-karoten. W sklepach występuje głównie w postaci świeżej i mrożonej, a czasem również konserwowej.


Szpinak spożywamy w postaci surowej jak i przetworzonej, z powodzeniem możemy  go smażyć oraz dusić. Najczęściej jednak, szpinak smażymy na oliwie z dodatkiem czosnku. Do smażenia warto dodać również nieco świeżego imbiru lub sosu sojowego. Tak przygotowany szpinak podajemy z daniami makaronowymi, z grzankami, tostami, jajkami, daniami rybnymi oraz mięsnymi. Uduszony i zaprawiony śmietanką doskonale komponuje się z mięsem, omletami, naleśnikami, serem lub szynką. Doskonale sprawdzi się jako bogaty w witaminy dodatek do obiadu.
 

Wartość odżywcza w 100g

Wartość energetyczna: 15 kcal
Białko: 2,3 g
Tłuszcz: 0,4 g

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję