Szynka wiejska


Jest to rodzaj peklowanej szynki, którą przechowywać możemy nawet przez okres kilku miesięcy. W procesie produkcji doprawiana jest solą peklującą oraz przyprawami korzennymi. Szynkę wiejską wędzi się przez okres około dwóch tygodni. Charakteryzuje się charakterystycznym smakiem i aromatem tradycyjnych wędzonek. Jest doskonałym dodatkiem do kanapek.

Szynkę wiejską zakupić możemy w wielu sklepach spożywczych oraz przede wszystkim mięsnych. Możemy również zdecydować się na przygotowanie takiej szynki samemu, zastępując tradycyjne wedzenie porcji mięsa w wędzarni piekarnikiem. Zapeklowane mięso pieczemy w temperaturze 200°C przez ok. 1,5 godziny.

 

Wartość odżywcza w 100g

Wartość energetyczna: 119 kcal
Białko: 17 g
Węglowodany: 0,7 g
Tłuszcz: 5 g

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję