Szynka włoska


Szynka włoska wytwarzana jest według tradycyjnych receptur. Najpopularniejszą jej odmianą jest szynka parmeńska, czyli Prosciutto di Parma, która pochodzi z terenów Parmy. Jest to szynka surowa i delikatnie podsuszona, która wytwarzana jest z całych udźców wieprzowych. W porównaniu z innymi wyrobami tego typu, prawdziwa szynka parmeńska charakteryzuje się stosunkowo słodkim i delikatnym smakiem. W tradycyjnym procesie suszenia używa się małej ilości soli, a dodatki w postaci substancji chemicznych i konserwujących są surowo zabronione, co z pewnością stanowi jej niebywały atut. Jest również niskokaloryczna, co szczególnie docenić mogą osoby dbające o linię. Szynka parmeńska to doskonała przystawka oraz dodatek do sałatek i kanapek.

Wartość odżywcza w 100g

Wartość energetyczna: 135 kcal
Białko: 26 g
Węglowodany: 1 g
Tłuszcz: 3 g

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję