Wanilia


Wanilia to tropikalna roślina z rodziny storczykowatych. Ma ona postać kilkumetrowego pnącza. Jako przyprawę wykorzystujemy jej strąki, które najpierw należy poddać kilkumiesięcznej fermentacji.
Jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych pod względem smaku i aromatu przypraw.

Różne oblicza wanilii
Wanilię możemy kupić pod trzema postaciami: w formie aromatycznego olejku, suchych laseczek bądź też w postaci sproszkowanej (np. cukier waniliowy).

Wanilia w kuchni
Wanilia najczęściej używana jest jako środek aromatyzujący do różnego rodzaju deserów, ciast, kremów, lodów, kompotów czy ciasteczek. Jednak coraz częściej stosuje się ją jako przyprawę do dań mięsnych bądź grzybów i innych słonych potraw.

Pomocniczo dla zdrowia
Strąki wanilii zawierają glikozyd waniliny oraz glikozyd alkoholu waniliowego – zawiązki, które działają podbudzająco na organizm nie posiadając właściwości narkotycznych oraz nie uzależniając. Wytwarzane z nich preparaty działają także antydepresyjnie, pomagają przy rozstrojach nerwowych oraz wyczerpaniu organizmu. Wanilia, najczęściej jako nalewka, jest używana również pomocniczo jako środek przeciwreumatyczny, wzmacniający mięsień sercowy oraz przeciwgorączkowy.
Farmaceuci używają często strąków wanilii jako aromatu poprawiającego zapach i smak leków.

Wanilia jako afrodyzjak
Już od wieków wykorzystuje się smak i zapach wanilii jako silny afrodyzjak wzbudzający pożądanie i podnoszący libido. Popularnymi wyrobami są perfumy, kremy i olejki z nutą wanilii, a także świecie i kadzidła o zapachu tej przyprawy.

 

Wartość odżywcza w 100g

Wartość energetyczna: 288 kcal
Białko: 0,1 g
Węglowodany: 12,8 g
 

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję