Winogrono białe


Jest to owoc rosnący na winoroślach, używany jest głównie do produkcji wina. Konsumuje się go także na surowo, dodaje do sałatek owocowych, deserów i lodów. Jest składnikiem różnych soków i napojów. Smak winogron jest słodki, a barwa lekko zielonkawa lub żółtawa. Zarówno smak jak i barwa zależy od stopnia dojrzałości owocu. Ich kształt jest okrągły, o niewielkiej wielkości (około 1,5 cm).  Winogrona obniżają ciśnienie, polepszają koncentrację, posiadają  magnez, potas, cynk i wapń.

 

Wartość odżywcza w 100g

Wartość energetyczna: 69 kcal
Tłuszcz: 0,2 g
Białko: 0,5 g
Węglowodany: 17,6 g
 

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję