Żelatyna


Żelatyna posiada bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Służy głównie do przyrządzania galaretek z mięsa, ryb i tych owocowych, a jej dodatek usztywni śmietanę i białka do wypieków. Stosuje się ją również w przemyśle kosmetycznym oraz farmaceutycznym, jako składnik otoczek tabletek. Wykorzystywana jest nawet do produkcji paintballowych piłeczek.

Alergicy powinni zwrócić uwagę na fakt, że żelatyna może zawierać śladowe ilości soli, mleka, pszenicy, orzechów laskowych oraz włoskich. Na rynku występują różne jej zamienniki, o roślinnym pochodzeniu. Do najpopularniejszych z nich należą agar oraz pektyna, które z powodzeniem stosować mogą również wegetarianie i weganie.

 

Wartość odżywcza w 100g

Wartość energetyczna: 365 kcal
Tłuszcz: 0,02 g
Białko: 87 g

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję