Ziele angielskie


Jest to przyprawa o bardzo ciekawym aromacie. Powinna być przechowywana w słoiku lub w szczelnym pudełku, w miejscu raczej chłodnym i zaciemnionym.

Ziele angielskie ma szerokie zastosowanie w kuchniach całego świata. Używa się go do przygotowywania zup, marynat oraz wędzenia mięsa. W formie zmielonej może również urozmaicić smak naszych sałatek i innych wytrawnych potraw. Doskonale podkreśla smak dań i nadaje im pięknego aromatu. Należy jednak pamiętać aby nie przesadzić z jego ilością, ponieważ może zdominować smak potrawy.

Ziele angielskie stosuje się również jako lekarstwo na kolkę i wzdęcia. Wykazuje działanie łagodzące nerwobóle i objawy reumatyczne.


Wartość odżywcza w 100g

Wartość energetyczna: 263 kcal
Tłuszcz: 8,69 g
Białko: 6 g
Węglowodany: 72,1 g

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję