Ziemniaki


Ziemniaki należą do bulwiastych, okopowych bylin. Liście i pędy ziemniaka są długie i zielone. Zawierają solaniny, które wykazują działanie kancerogenne. Do spożycia przeznaczone są wyłącznie bulwy ziemniaka. Bulwa przybiera zwykle okrągły lub owalny kształt. Skórka tego warzywa jest początkowo cienka i łatwo się łuszczy, z biegiem czasu przybierając na grubości i ciemniejąc.

Ziemniaki pochodzą z terenów Ameryki Południowej, a dokładniej ziem zamieszkiwanych wówczas przez plemiono Inków. Do Europy trafiły za sprawą Hiszpanów. Początkowo odnoszono się do nich z wielką rezerwą, jednak w okresie Wielkiego Głodu, ziemniaki uchroniły od zagłady wiele istnień ludzkich. Uprawa ziemniaków na powszechną skalę w Polsce rozpoczęła się za panowania króla Augusta III Sasa.

Ziemniak to bardzo popularne warzywo, a jego spożywanie to tradycja niemalże na całym świecie. Warzywo to ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni, a w przemyśle wykorzystywane jest głównie do produkcji skrobii ziemniaczanej oraz płatków. Ziemniaki cechuje duża zawartość witaminy C, B, białka, fosforu oraz potasu. Najważniejszym elementem wchodzącym w skład chemiczny tego warzywa jest skrobia, pełniąca rolę naturalnego środka zagęszczającego (w sklepach dostępna jako mąka ziemniaczana).

Ziemniaki spożywamy najczęściej w formie ugotowanej, podawane w całości lub tłuczone. Z ziemniaków przygotujemy również frytki, talarki oraz kuleczki ziemniaczne. Warzywo to doskonale sprawdzi się przyrządzone na grillu. Ziemniak to doskonały dodatek do dań obiadowych, zarówno mięsnych, jak i rybnych. Przygotujemy z niego również wartościowe zupy ziemniaczane oraz jarzynowe, placki ziemniaczane oraz zapiekanki warzywne. Wśród pozostałych dań, do produkcji których używa się tego warzywa, wymienić należy pyzy, kluski śląskie, baby ziemniaczane, kiszki ziemniaczane, a  nawet pączki.

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję