Żurawina


Żurawina to skarbnica wielu witamin i minerałów. W swoim składzie posiada witaminy A, B1, B2, C, żelazo, błonnik, magnez, potas, fosfor oraz wapń.

Stanowi doskonałe lekarstwo na stany zapalne, działającym niczym antybiotyk. Jest pomocna przy zwalczaniu grypy i przeziębienia. Mówi się, że te małe owoce mają również działanie hamujące rozwój nowotworów. Ma również zbawienny wpływ na drogi moczowe, dlatego też często znaleźć ją możemy w składzie wyrobów farmaceutycznych.

Żurawinę zakupić możemy w postaci surowej lub suszonej. Z jej dodatkiem przyrządzimy sosy do mięs, sałatek i serów, które doskonale przełamią ich smak, nadając potrawom orzeźwiającej nuty. Z owoców tych możemy również przygotować kompot, syropy, dżemy oraz dodawać je do wypieków i dodatków do innych słodkich potraw. Surowy owoc charakteryzuje się dosyć kwaśnym smakiem, w przeciwieństwie do żurawiny suszonej.

 

Wartość odżywcza w 100g

Wartość energetyczna: 321 kcal
Tłuszcz: 1 g
Białko: 0 g
Węglowodany: 75 g

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję