Funkcje serwisu

Wychodząc naprzeciw rosnącym oczekiwaniom użytkowników, serwis GOTUJ.pl przygotował cały szereg korzyści związanych z posiadaniem zarejestrowanego konta gotującego. Każdy gotujący posiadający aktywne konto ma możliwość:

 
Każdy z nas chce mieć w życiu własny kąt. My, wychodząc naprzeciw tym ogólnoludzkim tęsknotom, oferujemy znacznie więcej – własną kuchnię. Na zapiecku Gotuj.pl możesz spędzać noce i dnie, realizując swoje kulinarne wizje. Nie będziesz sam(a). Nasz serwis to wspólnota pasjonatów smaku, skorych do wymiany poglądów, prowadzenia dyskusji i udzielania porad. Niektórzy z nich stawiają pierwsze kroki na niwie kucharskiego rzemiosła, inni zmierzają prostą drogą na kulinarny Olimp, a jeszcze inni zjedli już zęby na jedzeniu i teraz pozostaje im doradzać swoim mniej doświadczonym naśladowcom. Jeśli czerpiesz radość z gotowania, chcesz zainspirować innych swoimi pomysłami, a jednocześnie sam poszukujesz inspiracji, dołącz do społeczności Gotuj.pl i rozgość się w naszej kuchni. Jak to zrobić?

Na dobry początek załóż konto w naszym serwisie. Dzięki temu będziesz mógł:
- dodawać własne notatki, przepisy oraz zdjęcia wykonanych przez Ciebie potraw,
- tworzyć własne książki kucharskie na dowolny temat związany z kulinariami,
- gromadzić ulubione przepisy i artykuły znalezione w serwisie,
- stworzyć własną kulinarną bazę danych w jednym miejscu.
 
Gdy już rozgościsz się w naszej kuchni, postaraj się o własny adres w serwisie Gotuj.pl. Dzięki temu będziesz mógł prezentować swoje eksperymenty kulinarne pod własnym szyldem i budować swój wizerunek chef de cuisine. Prowadzenie własnego bloga zapewni Ci lepszą rozpoznawalność wśród społeczności Gotuj.pl oraz gości odwiedzających nasz serwis. Jak zacząć? To pestka. Wystarczy TU: SZCZEGÓŁY TECHNICZNE. W ten sposób otrzymasz własny adres o nazwie [nazwa].gotuj.pl, który będzie Twoim prywatnym miejscem w sieci.

Na swoim blogu będziesz mógł zamieszczać:
- informacje o sobie,
- przepisy kulinarne dodane przez Ciebie oraz oznaczone przez Ciebie jako ulubione,
- zdjęcia,
- własne teksty i artykuły.

W ten sposób stworzysz własną stronę internetową, którą będziesz mógł udostępniać rodzinie i znajomym, tak by mogli oni korzystać z Twoich pomysłów i doświadczeń.

 
 
Jeśli marzysz o sukcesie Jamiego Olivera, autorskim programie w telewizji lub pisaniu kulinarnych bestsellerów, to najlepsze miejsce by rozpocząć drogę do kariery znajdziesz... właśnie tu. By opublikować własną książkę kucharską, nie musisz mieć chodów w wydawnictwach, udziałów w sieciach dystrybucji, ani nawet przekupywać sekretarzy redakcji kwartalnym abonamentem na Twoje specialite de la maison. Wystarczy uśmiechnąć się do nas i dołączyć do społeczności GOTUJ.pl. W naszym serwisie możesz stworzyć własną książkę kucharską i dotrzeć do większej liczby czytelników niż autorzy publikacji drukowanych. A gdy już zdobędziesz sławę w internecie, łatwiej będzie Ci podbijać rynek „papierowy” (nie zapomnij wówczas o nas i przyślij nam egzemplarz autorski!). Jak zabrać się do tworzenia kulinarnego dzieła?

Zacznij od wyboru specjalizacji. Książka kucharska w GOTUJ.pl jest bowiem zbiorem treści na konkretny temat, np. dotyczący kuchni włoskiej. Do książki można dodawać przepisy wraz z opisami składników i zdjęciami oraz przydatne artykuły. Dodane informacje porządkowane są automatycznie według spisu treści, umożliwiającego wygodne przeglądanie stron książki. Swoją książkę możesz swobodnie edytować, a także dostosować do niej okładkę. Książka móże składać się z przepisów dodanych przez ciebie lub innych użytkowników.

Każdą książkę można:
- wydrukować bądź pobrać jako plik PDF,
- wysłać na maila znajomego lub do siebie,
- udostępnić na Facebooku.


 
 
W prawdziwej kuchni nie może zabraknąć lodówki. Jednym wystarcza poczciwa aparatura marki „Mińsk”, innym dogodzi wyłącznie chrom z połyskiem w rozmiarze 2m+. My oferujemy jeszcze wyższe standardy. Nasza lodówka to nie byle schron na jajka, ale maszyna prawdziwie inteligentna. Jak się o tym przekonać? Wystarczy, że podasz jej składniki, z których chcesz przyrządzić danie, a ona podpowie Ci, co możesz upichcić ze wskazanych ingrediencji.
 
Uwaga! Lodówka GOTUJ.pl sprzyja lenistwu. Jeśli nie uśmiecha Ci się trekking do spożywczaka w celu zdobycia bakłażana, oleju sezamowego lub jagnięciny, nasza maszyna wynajdzie dla Ciebie wzór na kulinarny przebój z okruszków, okrawków, obierek oraz ziarnka soli w Twojej spiżarni.

 
 
Polska kuchnia lubi okrasę. Niestety, jak wiadomo, od nadmiaru cholesterolu kurczy się pamięć. Administracja GOTUJ.pl – która sama lubi podjeść, aż jej się serwery trzęsą – ze zrozumieniem wychodzi naprzeciw słabościom łasuchów. Zamiast uciekać się do uciążliwych technik mnemonicznych, wystarczy, że skorzystasz z naszych list zakupowych, by nic nie przecisnęło się przez szczeliny Twojej pamięci w drodze po koszyk produktów na trzydaniowy obiad dla pięciorga. Dzięki naszej funkcjonalności, wystarczy, że wybierzesz interesujący Cię przepis i klikniesz link „dodaj do listy zakupowej”, a wszystkie składniki wybranej receptury trafią do twojego spisu. Do listy zakupowej można dodać więcej niż jeden przepis. Składniki zebrane na liście możesz dowolnie edytować: usuwać, dodawać kolejne produkty, zmieniać ich ilość w zależności od tego, co już posiadasz, a co potrzebujesz dokupić. Stworzoną listę możesz wydrukować i udać się z nią na zakupy.

Podsumujmy:
- Przeglądając dany przepis, możesz utworzyć do niego listę zakupową za pomocą jednego kliknięcia.
- Możesz grupować składniki z różnych przepisów.
- Możesz dopisywać do listy własne składniki.
- Składniki w liście zakupowej są oznaczone tak, by było jasne, do którego przepisu się odnoszą.
- Listę możesz wydrukować lub wysłać na skrzynkę mailową.



 
 
Chcesz wygrzewać się w blasku sławy? Pisz dobre przepisy! To najlepszy sposób, by wyrobić sobie markę wśród smakoszy GOTUJ.pl. Redakcja serwisu codziennie wybiera przepisy dnia, a następnie publikuje je na stronie głównej. Dokonujemy wyboru spośród dań głównych, zup, deserów oraz drinków.

Uwaga! Testujemy wszystkie przepisy na własnych podniebieniach, dlatego w celu zapewnienia poprawnego działania serwisu prosimy o zachowanie umiaru w zalecanej ilości procentów.



 
 
Od pysznego jedzenia pyszniejsza jest tylko pyszna biesiada. Jeśli sądzisz, że mogłoby jej zabraknąć w GOTUJ.pl, to prawdopodobnie zjadłeś dziś cienkie śniadanie. Żebyś nie musiał samotnie chrupać udek kurczaka w panierce sezamowej, ani melancholijnie siorbać sorbetu z owoców leśnych, zasiądź do wspólnego stołu w naszym forum. Porozmawiaj o życiu, kurczakoburgerach, sursadir hrutspungar, zwanych potocznie baranimi jądrami, lub tradycyjnych mimrach z mamrami. Wymień poglądy, uwagi, porady, zainspiruj i daj się zainspirować. Ale uważaj! Będziesz sąsiadował z wegetarianami, mięsożercami, zwolennikami diety RAW, fanatykami indeksu glikemicznego i ciasteczkowymi potworami. Jeśli więc oberwiesz połciem, pączkiem lub piszczelem – nie miej do nas pretensji. (Na wszelki wypadek radzimy się ubezpieczyć.)


 
 
Od konkurencji ważniejsza jest współpraca! Dlatego nasz ranking nie służy taniemu lansiarstwu, tylko okazaniu uznania za wkład w budowanie zbiorowego dzieła kulinarnej świadomości Polaków. Pokażmy, że naszym towarem eksportowym nie jest konserwa turystyczna zabierana na saksy, nasza kulinarna inwencja nie ogranicza się do pierogów ruskich (pyszniusich skądinąd) i klusek śląskich (też niezgorszych), a francuscy i włoscy mistrzowie kuchni wiele mogliby się od nas nauczyć.
Do naszego zestawienia trafią wszyscy aktywni użytkownicy serwisu, którzy czują ducha pokojowej ekspansji na światowe półmiski. Członkowie GOTUJ.pl będą nominowani na podstawie punktów otrzymanych za rozmaite czynności wykonywane w serwisie. Wszyscy mają szansę się wykazać. Każdy może dorzucić swoją natkę pietruszki, ziarnko grochu lub plasterek boczku do naszej wspólnej zupy. Pozostaje zakasać rękawy i przejść do czynu. Pamiętajmy: chodzi o to, żeby było smacznie!

 

 

 

 

 

 

 

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję